Tupakoinnin lopettaminen on tietoinen päätös

Luultavasti kaikki tupakoitsijat ajattelevat usein tupakoinnin lopettamista. On myös selvää, että kaikki tupakoitsijat ovat jossain vaiheessa elämäänsä yrittäneet lopettaa tupakoinnin. Joka tapauksessa on varmaa, että kukaan tupakoitsija ei ole koskaan tietoisesti päättänyt aloittaa tupakointia. Kukaan ei oikeastaan nauti ensimmäisestä savukkeestaan, sätkästään tai sikaristaan.

Aloita ja lopeta tietoisesti

On todennäköistä, että ensimmäiseen hengenvetoosi liittyi tukahduttava yskä. Tupakan maku ja tunne, jonka saat, kun hengität savua, vaativat totuttelua. Lyhyesti sanottuna teit tietoisen päätöksen aloittaa tupakointi kerran elämässäsi. Ja nyt voi olla aika lopettaa. Olet ehkä miettinyt asiaa jo jonkin aikaa ja tehnyt suunnitelman ja/tai etsit mahdollisia resursseja, jotka voisivat auttaa tukea päätöstäsi. Yleensä päätös tupakoinnin lopettamisesta ei tule yllättäen, vaan kyseessä on pitkään harkittu päätös.

Syitä tupakoinnin lopettamiseen

Tupakoinnin lopettamiseen on monia syitä, ja terveyshyödyt ovat yksi tärkeimmistä. Nämä valtavat edut eivät kuitenkaan usein riitä saamaan sinua lopettamaan tupakointia.

Lopeta tupakointi parantaaksesi terveyttäsi

Tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyt ovat merkittäviä. Kaikki tupakoitsijat tietävät, että tämä tapa on huono keholle ja mielelle, mutta oletko tietoinen myös seuraavista riskeistä?

Tupakointi alentaa ”hyvää” kolesterolia (HDL). Tämä häiritsee huonon ja hyvän kolesterolin välistä suhdetta ja lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Tupakointi vaikuttaa kielteisesti elimistön kykyyn parantaa haavoja.

Tupakointi pehmentää ikeniä ja vähentää verenkiertoa, mikä helpottaa reikien ja iensairauksien kehittymistä. Tämän seurauksena hampaat voivat vaurioitua korjaamattomasti tai jopa irrota.

Tupakointi himmentää ja kuivattaa ihoa, mikä johtaa ryppyihin.

Tupakoinnilla on siis suora kielteinen vaikutus yleiseen terveyteen. Monille se ei kuitenkaan riitä päätökseen lopettaa.

Lopettaminen muista syistä

Onneksi on monia muitakin syitä, joiden vuoksi voit lopettaa tupakoinnin. On tärkeää päättää, mikä syy sopii henkilökohtaisiin uskomuksiisi. Se, mikä on yhdelle henkilölle pätevä syy lopettaa, voi olla toiselle täysin merkityksetöntä.

Muita (mahdollisia) syitä lopettaa tupakointi:

  • Tupakoiminen on kallista ja tulevaisuudessa entistäkin kalliimpaa.
  • Tupakointi on haitaksi ympäristölle ja ympärilläsi oleville ihmisille.
  • Tupakointi haisee epämiellyttävältä (vaatteesi, hengityksesi, huone, jossa tupakoit, itse tupakka).
  • Tupakointi on enenevissä määrin sosiaalisesti epätoivottu tai ei-hyväksyttävä tapa.
  • Riippuvuus (mikä tahansa) rajoittaa henkilökohtaista vapautta.
  • Tupakointi on huono esimerkki seuraavalle sukupolvelle.

Päätös lopettaa tupakointi

Lopullinen päätös tupakoinnin lopettamisesta on henkilökohtainen, eikä sitä voi tehdä kukaan muu. Kukaan ei voi viedä sinulta tätä päätöstä. Kaikki lopettamisyritykset, joita et tue 100-prosenttisesti, on tuomittu epäonnistumaan.

Tupakoinnin lopettaminen edellyttää valmistautumista, suunnittelua ja motivaatiota. Valmistautuaksesi voit tutkia mahdollisia resursseja ja/tai menetelmiä, jotka voivat auttaa sinua yrityksessäsi. Myös sairausvakuutusyhtiöt tarjoavat apua. Joskus myös työnantajat tarjoavat tukea elämäntapamuutokseen.

Tupakoinnin lopettamisen suunnittelu on myös tärkeä askel. Jos tiedät etukäteen, että lähitulevaisuudessa häämöttää stressaava ajanjakso tai jos sinulla on kiireinen aikataulu ja monia sosiaalisia tapaamisia edessäsi, ei ehkä ole paras aika lopettaa.

Motivaatiosi on tietenkin tärkein asia. Niin kauan kuin voit jatkuvasti korostaa syitäsi tupakoinnin lopettamiseen, pysyt motivoituneena lopettamaan tupakoinnin.

Resurssit, jotka auttavat sinua lopettamaan tupakoinnin

On olemassa useita tapoja tukea itseäsi. Voit esimerkiksi tukahduttaa elimistön nikotiinin tarpeen käyttämällä nikotiinipurukumia tai nikotiinilaastareita. Koet vähemmän epämukavuutta, kun vapautat kehosi nikotiinista.

Lääkkeet, jotka auttavat sinua lopettamaan

Jos nikotiinikorvaushoito ei auta riittävästi, voit myös pyytää lääkäriä määräämään lääkkeitä, jotka voivat auttaa sinua lopettamaan sauhuttelun.

Champix

Champixin vaikuttava aine on varenikliini. Tämä aine hillitsee tupakanhimoa. Se myös varmistaa, ettei savukkeen polttaminen tuota nautintoa – sillä on siis kaksinkertainen vaikutus. Champix on suunniteltu erityisesti auttamaan sinua voittamaan nikotiiniriippuvuutesi.

Zyban

Zyban sisältää vaikuttavana aineena bupropionia. Tällä on masennuslääkkeellinen vaikutus, minkä vuoksi Zybania käytetään myös masennuslääkkeenä. Se auttaa sinua hallitsemaan ja/tai poistamaan ahdistusta, jota tupakoinnin lopettamiseen liittyy.

Sekä Champixin että Zybanin lääkkeiden käyttö on aloitettava ennen tupakoinnin lopettamista. Noin yhdestä kahteen viikkoa. Hoidon kesto on Champixin osalta 12–24 viikkoa ja Zybanin osalta 7–9 viikkoa. Molempia lääkkeitä on myös parasta käyttää yhdessä lääkärin kanssa laaditun hoitosuunnitelman kanssa.

Tukihoidot

Tietenkin on olemassa myös hoitoja, jotka voivat auttaa sinua. Hypnoterapia, laserterapia, kognitiivinen käyttäytymisterapia ja muut hoitomuodot, joita on käytetty menestyksekkäästi muiden riippuvuuksien hoidossa. Jotkin näistä hoidoista voidaan korvata (osittain) sairausvakuutuksesi kautta.

Se, mitä välineitä haluat käyttää vapautuaksesi tupakasta ja haluatko käyttää niitä lainkaan, on tietenkin täysin sinusta itsestäsi kiinni. Muista joka tapauksessa, että tupakointi on todellinen riippuvuus ja että tiettyjen tapojen oppiminen on usein vaikeampaa kuin tiettyjen käyttäytymistapojen oppiminen. Siksi voi olla syytä korvata tupakointi jollain muulla toiminnalla: mieluiten jollakin vähemmän haitallisella.

Ei ole heikkoutta käyttää nikotiinikorvaushoitoa, lääkkeitä tai terapioita tukemaan sitä, mitä yrität tehdä. Ei myöskään ole häpeällistä, jos et pysty lopettamaan heti ja jos sorrut polttamaan. Sinulla on mahdollisuus kokeilla joka päivä. Ainoa tapa lopettaa tupakointi lopullisesti on lopettaa tupakointi.

Add to cart