Sukuelinten syylät – mitä ne ovat ja miten niistä pääsee eroon?

Sukuelimissä esiintyvät syylät johtuvat sukupuolitaudista, ja ne tunnistaa helposti peräaukon tai sukuelinten ympärillä olevista syylistä. Näitä syyliä kutsutaan myös nimellä kondylooma tai condylomata acuminata. Nämä syylät tarttuvat sukupuoliteitse, ja niiden aiheuttaja on ihmisen papilloomavirus (HPV). Moni suomalainen kärsii sukuelinten syylistä.

Valitettavasti sukuelinten syylien itämisaika on viikosta yhteen vuoteen, ja ne ovat erittäin tarttuvia. Tämä tarkoittaa, että joku voi olla kantaja tietämättään ja tartuttaa muita. Seksuaalinen kontakti ei ole välttämätöntä, vaan HPV voi tarttua myös esimerkiksi kättelemällä. Asiantuntijoiden mukaan lähes jokainen suomalainen saa papilloomaviruksen elämänsä aikana. Jokaiselle kantajalle ei kehity sukuelinten syyliä.

Hyvänlaatuinen mutta häiritsevä

Nämä syylät, kuten tavalliset syylät, ovat hyvänlaatuisia. Ne eivät aiheuta terveyshaittaa. Ne ovat kuitenkin hyvin kiusallinen vaiva. Toisin kuin tavalliset syylät, sukuelinten syylät eivät häviää itsestään.

Lääkäri voi diagnosoida sukuelinten syylät helposti ja ehdottaa hoitoa. Tämä hoito torjuu syyliä, mutta ei paranna niitä. Syylät voivat palata, mutta yleensä kahden vuoden hoito estää niiden uusiutumisen.

Voiko sukuelinten syyliä ehkäistä?

Sukuelinten syyliä aiheuttavat 90 prosentissa tapauksista HPV-tyyppi 6 ja HPV 11. Papilloomavirusta vastaan on tarjolla rokoitteita. Yleinen rokote Cervarix kohdistuu HPV 16:een ja 18:aan ja ehkäisee kohdunkaulan syöpää, mutta tutkitusti tehoaa myös sukuelinten syyliin.

On olemassa toinenkin rokote, Gardasil, joka tehoaa useisiin HPV-variantteihin. HPV 16:n ja 18:n lisäksi myös variantit 6 ja 11, joten tämä rokote ehkäisee myös näitä syyliä. Rokote ei kuitenkaan anna mitään takeita. Englannissa ja Tanskassa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että rokottaminen vähentää merkittävästi sukuelinten syyliä, mutta tätä sukupuolitautia ei silti voida täysin estää. Tanskalaistutkimuksen johtopäätökset ovat seuraavat: ”Rokotettujen tyttöjen sukuelinten syylien esiintyvyyden suuri ja erittäin merkittävä väheneminen viittaa valtakunnallisen HPV-rokotusohjelman varhaiseen ja koko väestön laajuiseen vaikutukseen, ja se voi olla osoitus vastaavasta vaikutuksesta kohdunkaulan syöpään.”

Alankomaissa tytöille tarjotaan rokotusta HPV:tä vastaan, ja nyt keskustellaan siitä, pitäisikö HPV-rokotusta tarjota myös pojille vakiona. HPV-rokotus on vapaaehtoinen myös aikuisiällä.

Mitä tehdä, jos sinulla on sukuelinten syyliä?

Jos sinulla on tai epäilet, että sinulla on sukuelinten syyliä, käänny lääkärin puoleen. Noudata määrättyä hoitoa huolellisesti.

Kerro (seksikumppanillesi) avoimesti taudista, vaikka käyttäisitkin kondomia. Kondomi ei suojaa 100-prosenttisesti tartunnoilta. On myös mahdollista tartuttaa itsensä, mikä pahentaa ongelmaa. Lääketieteellisestä näkökulmasta katsottuna seksuaalinen pidättäytyminen on parempi vaihtoehto.

Pese kädet aina perusteellisesti wc:ssä käynnin jälkeen, sillä muuten virus voi tarttua käsien välityksellä.

Sukuelinten syylien hoidot

Sukuelinten syylien hoitoon on useita vaihtoehtoja. Jotkut lääkkeet stimuloivat immuunijärjestelmää, kun taas toiset sisältävät soluja tappavaa ainetta. Tunnettuja lääkkeitä sukuelinten syyliin ovat Aldara, Wartec ja Condyline. Käytä näitä lääkkeitä vain lääkärin kanssa neuvotellen, erityisesti jos sinulla on muita terveysongelmia.

Joitakin hoitoja voi tehdä vain lääkäri, kuten perusterveydenhuollon lääkäri tai sukupuolitautien erikoislääkäri. Harkitse sukupuolielinten syylien polttamista hapolla, CO2-laserilla tai kylmällä. Nämä hoidot ovat erittäin tehokkaita, mutta myös hyvin kivuliaita. Vaikeissa tapauksissa vaihtoehtona toimii leikkaus.

Kaikkia hoitoja ei tarvitse tehdä sukupuolitautiklinikalla tai lääkärin vastaanotolla. On myös useita korjaustoimenpiteitä, joita voidaan käyttää kotona lääkärin kanssa neuvotellen.

Aldara

Aldara on (paikallisesti käytettävä) voide, joka auttaa elimistön puolustuskykyä tuottamaan vasta-aineita sukupuolielinten syyliä vastaan. Tämä lääke sisältää vaikuttavaa ainetta imikimodia. Se sisältää myös steariinihappoa, bentsyylialkoholia, setyylialkoholia, stearyylialkoholia, pehmeää valkoista parafiinia, polysorbaatti 60:tä, sorbitaanistearaattia, glyseriiniä, metyylihydroksibentsoaattia (E218), propyylihydroksibentsoaattia (E216), ksantaanikumia ja puhdistettua vettä.

Jos sinulla on HIV ja sen lisäksi sukuelinten syyliä, Aldara tehoaa huonommin. Keskustele tästä aina lääkärisi kanssa.

Jos olet sukupuoliyhteydessä, on tärkeää käyttää liukuvoidetta, sillä lääke voi vaikuttaa kondomeihin. Aldara ei auta estämään sukuelinten syylien tarttumista.

Kondyliini (kondyloxi)

Condyline (Condylox) on tuote, joka on levitettävä tarkasti sukuelinten syyliin muovitikulla. Tuote sisältää podofyllotoksiinia, soluja tappavaa ainetta, joka tappaa syyliä. Se sisältää myös maitohappoa, natriumlaktaattia ja alkoholia.

Kun olet levittänyt sitä, anna sille aikaa vaikuttaa. Tämä estää Condylinea (Condylox) leviämästä ja päätymästä terveelle iholle, jossa se voi aiheuttaa vakavaa ärsytystä tai haavaumia. Hieromalla tervettä ihoa vaseliinilla, sinkkivoiteella tai muulla neutraalilla voiteella voit suojata ihoa ärsytykseltä.

Warticon

Kuten Condyline (Condylox), Warticon sisältää vaikuttavana aineena podofyllotoksiinia. Warticon on sileä, valkoinen voide, joka tulee levittää aamulla ja illalla (12 tunnin välein). Warticon-valmistetta käytetään kolmena peräkkäisenä päivänä, minkä jälkeen on neljän päivän lepoaika. Tänä aikana ei saa käyttää muita lääkkeitä sukuelinten syylien hoitoon. Warticon-hoito kestää yhteensä 7 päivää.

Toisen tai kolmannen päivän jälkeen hoidon vaikutus alkaa näkyä. Käsitellyllä alueella voi esiintyä lievää ärsytystä. Ole varovainen tuoreen ihon kanssa, sillä Warticon voi aiheuttaa ärsytystä ja ihoreaktioita.

Sukuelinten syyliä ei aina hävitä ensimmäisen viikon jälkeen. Siksi hoito voidaan toistaa. Toisessa hoidossa Warticon-valmistetta levitetään ensin syyliin aamuin illoin kolmen päivän ajan, minkä jälkeen lääkettä ei käytetä neljään päivään.

Ole varovainen, kun käytät useita tuotteita

Käytätkö muita lääkkeitä? Jos näin on, ota yhteys lääkäriin. Älä koskaan käytä Warticonia ja Condylinea yhdessä. Nämä lääkkeet sisältävät samaa vaikuttavaa ainetta, joten ne eivät ole yhteensopivia keskenään.

Add to cart