Kynsisieni ja halkeilevat kynnet ovat helposti torjuttavia vaivoja

Olet luultavasti joskus kärsinyt kynsisienestä, sillä useat ihmiset kärsivät siitä jossain vaiheessa elämäänsä. Joidenkin tutkimusten mukaan noin 5 prosenttia väestöstä kärsii kynsisienestä jossain vaiheessa elämäänsä. Vaikka kyseessä on yleinen sairaus, se aiheuttaa monille potilaille hämmennystä.

Mitä ovat halkeilevat kynnet tai kynsisieni?

Lääketieteellinen termi halkeileville kynsille tai kynsisienelle on onykomykoosi. Useimmat lääkärit kutsuvat niitä kuitenkin yksinkertaisesti kovettuneiksi kynsiksi.

Kalkkimainen tai sienimäinen kynsi ei ole esteettisesti mieluisa näky. Se alkaa värimuutoksena (valko-keltainen, vihreä tai ruskea) kynnen päässä ja leviää hitaasti koko kynteen. Ajan myötä kalkkiutunut kynsi muuttuu paksuksi, karheaksi ja hauraaksi.

Hyvä uutinen on se, että kalkkiutunut tai sienimäinen kynsi on terveydelle vaaraton. Kynsien liituuntuminen on lähinnä kosmeettinen ongelma, vaikka se voikin aiheuttaa epämukavuutta. Kynsi voi paksuuntua niin paljon, että se sattuu kenkiä käytettäessä. Kynsi voi myös katketa tai jopa irrota kokonaan.

Mikä ei ole kovettunut kynsi tai ponteva kynsi?

Kalkkikynnet näyttävät lähes täsmälleen samalta kuin psoriaasikynnet. Mutta se on todella jotain muuta. Ulkopuolelta eron huomaa, sillä psoriaasikynnet ovat värittyneitä, karheita ja hauraita, ja niissä on myös pieniä kuoppia. Se näyttää melkein psoriaasikynsiltä, jossa on pieniä öljypisaroita.

Ole nopea

Mitä nopeammin havaitset kynsisienen puhkeamisen, sen parempi. Voit tunnistaa alkavan kynsisienen kynnen reunan värimuutoksesta. Mitä nopeammin aloitat hoidon, sitä nopeammin ongelma ratkeaa. Älä odota liian kauan, vaan toimi pikimmiten.

Mikä aiheuttaa kynsien sieni-infektioita

Sienikynsiä johtuu sieni-infektiosta. Kalkkikynsi- tai kynsisienen aiheuttaa samantyyppinen sieni, joka aiheuttaa jalkamätää. Siksi ei ole yllättävää, että useimmat kynsisienitapaukset esiintyvät jaloissa. Kynnet voivat kuitenkin saada tartunnan myös kalkkikynsistä tai sienikynsistä.

Vaikka kuka tahansa voi sairastua kynsisieneen, joillakin ryhmillä riski on suurempi:

  • Diabetespotilaat
    Kynsien sieni-infektiot ovat paljon yleisempiä diabeetikoilla kuin muulla väestöllä.
  • Iäkkäät ihmiset
    Mitä vanhemmaksi tulet, sitä enemmän kynnet menettävät kimmoisuuttaan. Tämä aiheuttaa kynsien rikkoutumisen nopeammin, mikä lisää infektioriskiä. Joidenkin lähteiden mukaan puolet yli 70-vuotiaista kärsii kynsisieni-infektioista.
  • Ihmiset, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

Onko kynsisieni tarttuva?

Sieni- tai sienikynnet johtuvat samasta sienestä, joka aiheuttaa jalkasieniä tai sieni-ekseemaa. Tämä tekee näistä kynsisairauksista yhtä tarttuvia kuin jalkamätä.

Voit tartuttaa sienen muihin ihmisiin, jos he joutuvat kosketuksiin tartunnan saaneen hilseen kanssa. Tällaisen saastumisen riski on erityisen suuri kylpyhuoneessa tai suihkussa.

Oma kynsisienesi tarttuu helposti myös sinuun. Jos kosketat sormillasi tulehtunutta varpaankynttä, sieni voi helposti levitä kynteen. Sieni voi sitten levitä muihin kynsiin. Vältä siis kynsien nipistelyä, tai kynsisieni vain pahenee.

Onko mitään keinoa estää kynsien sieni-infektioita?

Kynsien kalkkeutumista tai kynsikiviä ei voi täysin estää, mutta voit tehdä joitakin asioita infektioriskin vähentämiseksi. Tärkein – ja helpoin – vinkki on välttää paljain jaloin kävelyä kosteilla alueilla. Tunnettuja vaivan lähteitä ovat uima-altaat ja urheilutilojen suihkut. Käytä tossuja tartuntariskin vähentämiseksi.

Sienet viihtyvät kosteissa ja lämpimissä ympäristöissä. Kun tiedät tämän, osaat myös joitakin keinoja, joilla voit vähentää tulehduksen riskiä.

Pidä huolta jaloistasi

Varmista kostea ympäristö kuivaamalla jalat huolellisesti pesun jälkeen. Jos jalkasi hikoilevat päivän aikana, on hyvä pestä ne lounastauolla ja vaihtaa myös sukat. Vaihda märät sukat välittömästi.

Valitse luonnonmateriaalista valmistetut sukat, jotka imevät hyvin kosteutta. Puuvilla- tai villasukat ovat hyvä valinta. Älä käytä synteettisistä materiaaleista valmistettuja sukkia, sillä ne hikoilevat nopeasti ja ovat oiva kasvualusta sienelle.

Tutki myös kenkiäsi tarkemmin. Ovatko ne terveellisiä jaloillesi? Sienet viihtyvät erinomaisesti ahtaissa, huonosti tuulettuvissa kengissä. Valitse hyvin istuvat kengät. Anna jaloillesi niiden ansaitsema tila ja valitse hengittävät kengät. Sen lisäksi, että hyvät kengät torjuvat sieniä, ne ovat myös mukavammat.

Seuraa vastustuskykyäsi

Ihollamme on aina sieniä. Tämä ei kuitenkaan aina johda infektioon. Tämä johtuu siitä, että immuunijärjestelmämme pystyy yleensä täysin estämään infektioita. Mutta joskus saamme silti sieni-infektion. Tämä voi johtua heikentyneestä vastustuskyvystä, keskimääräistä suuremmasta homeen määrästä tai molempien yhdistelmästä.

Ulkoiset tekijät, kuten stressi, huono verenkierto ja unen puute, voivat heikentää immuunijärjestelmäämme. Stressi, diabetes ja psoriaasi voivat kaikki edistää sienten leviämistä.

Vastustuskyky on aina hyvä pitää sopivalla tasolla, ei ainoastaan kalkkikynsien torjunnassa vaan myös yleisen terveydentilasi kannalta. Varmista, että saat tarpeeksi unta menemällä ajoissa nukkumaan. Lääkärit suosittelevat 8 tunnin vuodelepoa yötä kohti. Aloita valmistautuminen nukkumaanmenoa varten tuntia ennen. Sammuta televisio, laita puhelin pois ja nauti kuppi teetä. Jos kärsit unettomuudesta, melatoniinipohjainen lääke voi auttaa sinua saamaan takaisin terveemmän unirytmin.

Terveellinen ruokavalio voi myös auttaa ehkäisemään sieni-infektioita. Syö runsaasti hedelmiä ja vihanneksia ja ole maltillinen alkoholin ja kahvin kanssa. Monivitamiinin nauttiminen voi myös auttaa vahvistamaan perusimmuunijärjestelmääsi.

Kalkkiutuneiden ja sienimäisten kynsien hoito

Kynsisieni on helppo hoitaa. Kynsisienen hoitoon on kaksi päämenetelmää.

Kynsisienen paikallishoito

Hiljattain kehittynyttä kynsisientä voidaan hoitaa kynsiin levitettävällä aineella. Lääkkeet, kuten Nailner, voivat olla tehokkaita lievissä tapauksissa. Paikallisesti käytettäviä sienitautien torjunta-aineita käytetään myös ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Paikallisesti käytettäviä sienitautien torjunta-aineita voi ostaa apteekeista.

Paikallishoidossa on kaksi haittaa. Ensinnäkin on mahdollista, että osa hoidosta jää käyttämättä. Tämä heikentää hoidon tehoa.

Toinen haitta on paljon suurempi: paikallisesti käytettävät aineet vaikuttavat kynnen pintaan. Usein nämä aineet eivät läpäise kynttä kokonaan. Suurin osa kynsiin tarttuvasta sienestä jää siis hoitamatta.

Kynsien sieni-infektioiden laserhoito

Jotkut potilaat haluavat torjua kalkkeutunutta kynttä tai sienikynttä laserhoidolla. Tämä on suhteellisen uusi hoitomenetelmä, joka on peräisin Yhdysvalloista. Sinun on myös käytettävä sienilääkettä sisäisesti tai ulkoisesti laserhoidon jälkeen. Kynsisienen laserhoidon tehokkuutta ei ole tieteellisesti todistettu.

Kynsien sisäinen hoito

Jos kalkkeutunut kynsi on pidemmälle edennyt, suurin osa sienestä on kynnen alla, jossa nämä lääkkeet eivät ehkä pääse siihen käsiksi. Näissä tapauksissa suun kautta otettava sienilääke voi olla ratkaisu.

Tehokkaat lääkkeet kynsien kalkkeutumiseen tai sieniin taistelevat ongelmaa aiheuttavaa sientä vastaan. Näitä lääkkeitä kutsutaan sienilääkkeiksi.

Sienilääkkeet ovat erittäin tehokkaita ongelman aiheuttavan sienen torjunnassa. Ne jättävät kuitenkin itse kynnen koskemattomaksi, sillä sen on itse korjattava itsensä. On tärkeää muistaa, että kynnet kasvavat hyvin hitaasti. Vaikka kynsi olisi täysin vapaa sienestä, se näyttää silti kärsivän. Siksi voi kestää kauan ennen kuin vaikutuksen huomaa. Kynsisienen torjunta on siis pitkäaikainen tehtävä.

Lamisil

Lamisil on tablettilääke kynsisienen hoitoon. Tämän lääkkeen vaikuttava aine on terbinafiini, joka estää ergosterolin tuotantoa sienisoluissa. Ergosteroli on tärkeä sienisolujen selviytymiselle. Lamisil estää sienisoluja leviämästä ja kuihduttaa ne.

Ottamalla yhden tabletin päivässä Lamisilin vaikuttava aine jakautuu koko elimistöön. Näin varmistetaan, että se toimii koko alueella, jonne sieni on asettunut.

Lamisilia voidaan käyttää myös Candida-infektioiden torjuntaan sekä kalkkimaisten tai sienimäisten kynsien ja jalkasienten hoitoon.

Terbinafiini

Terbinafiini on myös erittäin tehokas sieni-infektioita vastaan. Tuotemerkin lisäksi sen vaikuttavana aineena on terbinafiini. Tämän vaikuttavan aineen ansiosta sienisolut eivät enää pysty tuottamaan ergosterolia. Poistamalla tämän sienelle tärkeän aineen estät sienisoluja leviämästä edelleen jalkoihin ja kynnen alle. Olemassa olevat sienisolut kuolevat.

Add to cart