Kohti tervettä painoindeksiä (BMI)

Painoindeksi (Body Mass Index eli BMI) on luku, joka kertoo, missä määrin painosi on terveellinen. BMI voidaan laskea useimmille miehille ja naisille, mutta myös yli 2-vuotiaille lapsille.

Mikä on terve BMI?

Alla olevasta taulukosta näet, mitä eri BMI-arvot tarkoittavat.

  • BMI alle 18,5: alipaino
  • BMI 18,5–24,9: normaali paino
  • BMI 25–29,9: ylipaino
  • BMI 30–34,9: lihavuus
  • BMI yli 35: merkittävä lihavuus

Etelä-Aasiasta tai Saharan eteläpuolisesta Afrikasta peräisin oleviin aikuisiin sovelletaan eri arvoja. Heidän kohdallaan lihavuuden kynnysarvo ei ole BMI 25 vaan 23. Sama voi päteä myös pohjoisafrikkalaisiin, hindulaisiin ja kreolilaisperäisiin ihmisiin.

Miten painoindeksi (BMI) lasketaan?

BMI:n laskemiseksi jaa painosi pituuden neliöllä. Otetaan esimerkiksi olettamuts, että mies on 1,80 metriä pitkä ja painaa 82 kiloa.

  • Paino: 82 kg
  • Pituus: 1,80 m
  • Pituus neliössä : 1,8 x 1,8 = 3,24.

BMI = kehon paino / pituuden neliöissä = 82 / 3,24 = 25,3.

Tämän miehen BMI on 25,3, mikä tarkoittaa lievää ylipainoa.

Korkea BMI? Mittaa myös vatsan ympärysmitta.

Jos painoindeksisi on yli 25, on suositeltavaa mitata myös vyötärönympärys. Tee tämä asettamalla mittanauha vyötärön ympärille, kun seisot pystyssä. Jos vatsan ympärysmitta on yli 88 senttimetriä (naiset) tai 102 senttimetriä (miehet), suuri osa vartalosi rasvasta on vatsan ympärillä. Tämä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. On aika laihduttaa!

Mitä tehdä, jos painoindeksi on liian korkea?

Sekä liian korkea että liian matala BMI ovat haitaksi. Siksi on tärkeää ryhtyä toimiin terveen painon saavuttamiseksi nopeasti, jos olet sekä ali- että ylipainoinen. Koska ylipaino on maassamme paljon yleisempää kuin alipaino, keskitymme nyt BMI:n alentamiseen.

Syö vähemmän, liiku enemmän

Tärkein syy korkeaan painoindeksiin on se, että liikumme liian vähän ja syömme liikaa (epäterveellisesti). Monet saksalaiset tekevät istumatyötä. Ensimmäinen askel kohti tervettä painoindeksiä on muuttaa tottumuksia. Liiku enemmän arjessasi käymällä useammin työkavereidesi luona sen sijaan, että viestittelisit heidän kanssaan. Käytä portaita hissin sijaan. Äläkä vietä taukojasi ruokasalissa istuen, vaan lähde kävelylle kollegoiden kanssa. Harrasta liikuntaa muutaman kerran viikossa. On myös tärkeää tarkkailla, mitä syöt. Syö enemmän hedelmiä ja vihanneksia ja pienempiä annoksia lihaa, perunoita ja rasvaa. Tietenkin sinun pitäisi sanoa myös hyvästit pikaruoalle.

Tarvitsetko apua terveen BMI:n saavuttamisessa?

Lisäämällä liikuntaa ja terveellisempiä ruokailutottumuksia olet hyvällä tiellä kohti terveellistä painoa, mutta aina se ei riitä. Onneksi on olemassa useita työkaluja, jotka voivat auttaa sinua saavuttamaan terveemmän BMI:n nopeammin.

Vähemmän nälkää Saxendan avulla

Saxenda on lääke, jota käytetään, kun BMI on vähintään 30. Saxendaa käytetään myös BMI:n ollessa 27–30, jos lihavuuteen liittyy muita terveysongelmia.  Saxenda pistetään ihon alle vatsan, reisien tai olkavarsien etuosaan. Sinun on tehtävä tämä itse, mikä voi olla joillekin ihmisille hieman pelottavaa.

Saxenda toimii GLP-1:n kaltaisen liraglutidin perusteella. GLP-1 on luonnollinen hormoni, jota tuotetaan suolistossa aterian jälkeen ja joka ilmoittaa aivoille, että olet syönyt tarpeeksi. Saxenda vähentää siis nälän tunnetta, jolloin syöt vähemmän.

Vähennetty rasvan saanti Xenicalilla

Xenical estää rasvan imeytymistä ruoansulatuskanavassa. Kun käytät Xenicalia, elimistöön imeytyy noin kolmannes vähemmän rasvaa kuin normaalisti. Tämä johtuu siitä, että Xenical sitoutuu ruoansulatusentsyymeihin, jotka varmistavat rasvan imeytymisen. Normaalisti nämä entsyymit varmistavat, että rasvat hajoavat, mutta nyt kun ne ovat tukossa, sulamattomat rasvat poistuvat elimistöstä seuraavan suolen liikkeen yhteydessä.

Xenical on kapseli, joka otetaan jokaisen aterian jälkeen. Tämä voidaan tehdä välittömästi ennen ateriaa, aterian aikana tai tunnin sisällä aterian jälkeen. Ota Xenical runsaan veden kanssa.

Xenicalin ottaminen ei tietenkään ole lupa noudattaa (edelleen) epäterveellistä, runsaasti rasvaa sisältävää ruokavaliota. Xenicalia tulisi käyttää yhdessä terveellisemmän ruokavalion ja liikunnan kanssa.

Xenical on myös lääke, joka on saatavilla vain lääkärin määräyksestä, eikä se sovellu lapsille.

Mysimba

Mysimban vaikuttavat aineet ovat naltreksonihydrokloridi ja bupropionihydrokloridi. Mysimba voi auttaa sinua laihtumaan, kun se yhdistetään vähäkaloriseen ruokavalioon ja ylimääräiseen liikuntaan. Sitä käytetään, kun painoindeksi on yli 30 tai kun painoindeksi on 27 tai korkeampi yhdessä painoon liittyvien terveysongelmien (esim. diabetes 2 tai korkea verenpaine) kanssa.

Mysimba vaikuttaa aivojen osiin, jotka osallistuvat kehon nälän ja energiankulutuksen tuntemiseen. Tämän seurauksena laihdut kahdella tavalla: kulutat vähemmän kaloreita ja kulutetut kalorit palavat nopeammin.

Mysimba on tabletti, joka otetaan runsaan veden kanssa. Annosta lisätään pikkuhiljaa hoidon aikana. Ensimmäisen viikon aikana otat yhden tabletin joka päivä aamulla. Toisen viikon aikana otat yhden tabletin joka päivä aamulla ja illalla. Kolmannella viikolla annos suurenee, ja otat kaksi tablettia aamulla ja yhden illalla.  Neljännellä viikolla (ja sen jälkeen) otat 2 tablettia aamulla ja 2 tablettia illalla (eli 4 tablettia päivässä).

Terve BMI on saavutettavissa oleva tavoite

Joskus ylipainoiset ihmiset ajattelevat, että laihduttaminen on mahdotonta. Muutamalla elämäntapamuutoksella voit kuitenkin tehdä paljon hyvää. Vähän enemmän liikuntaa ja terveellisempi ruokavalio auttavat. Mutta joskus tarvitset hieman lisätukea. Tässä mainittujen lääkkeiden avulla on myös mahdollista saavuttaa (nopeasti) terveellinen paino.

Add to cart