Klamydia: oireet ja hoito

Mikä on klamydia?

Klamydia on Chlamydia trachomatis -bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Tämä bakteeri lisääntyy sukupuolielinten limakalvoilla, mikä voi aiheuttaa tulehduksen. Klamydia on erittäin tarttuva. Koska tautia voi sairastaa huomaamatta, se leviää helposti. Turvaseksi on siis aina suositeltavaa, vaikka olisitkin täysin terve.

Mitkä ovat klamydian oireet?

Kaikki klamydiaa sairastavat eivät huomaa mitään. Tauti voi kuitenkin aiheuttaa oireita, jotka ilmenevät 1–3 viikon kuluttua tartunnasta. Kun sinulla on diagnosoitu klamydia, on tärkeää, että kerrot asiasta seksikumppaneillesi, joiden kanssa olet harrastanut suojaamatonta seksiä. Tauti voi myös olla oireeton.

Klamydialla on useita huomattavia oireita. Nämä oireet ovat erilaisia miehillä ja naisilla.

Klamydian oireet miehillä

Miehillä klamydia voi aiheuttaa vuotoa virtsaputkesta erityisesti aamuisin. Tähän voi liittyä kivulias tai polttava tunne virtsatessa ja kipu kivespussissa. Jos peräaukossa on klamydiaa, se voi aiheuttaa kutinaa. Kipua voi esiintyä myös suolen toiminnan aikana. Lopuksi voi esiintyä myös kuumeoireita.

Hoitamaton klamydiainfektio voi johtaa miehillä vakavampiin oireisiin, kuten eturauhasen tai lisäkiveksen tulehdukseen. Kun lisäkivekset tulehtuvat, ne turpoavat ja aiheuttavat voimakasta kipua. Pitkään jatkuneena klamydia voi johtaa hedelmättömyyteen.

Klamydian oireet naisilla

Naisilla klamydia aiheuttaa myös kivuliasta tai polttavaa tunnetta virtsatessa ja lisääntynyttä tai epänormaalia vuotoa emättimestä. Kuten miehillä, myös naisilla kuume on mahdollinen oire. Kipua ja verenhukkaa voi esiintyä sukupuoliyhteyden aikana. Alavatsakipu voi myös viitata klamydiaan. Miesten tapaan myös naisilla klamydiaa voi esiintyä peräaukossa. Tällöin bakteerit aiheuttavat kutinaa ja kipua ulostamisen aikana.

Jos huomaat klamydian oireita, on tärkeää aloittaa hoito nopeasti. Hoitamattomana klamydia voi johtaa lantion tulehdussairauteen, kohdunulkoiseen raskauteen tai jopa hedelmättömyyteen.

Mikä on klamydian tehokas hoito?

Klamydiaa hoidetaan antibiooteilla.

Zithromax

Zithromax on antibiootti, jota valmistaa tunnettu lääkeyhtiö Pfizer. Lääkkeellä hoidetaan yleisesti bakteeri-infektioita, esimerkiksi sukupuolitauteja, kuten klamydiaa ja tippuria. Sitä on saatavana tabletin tai suspension muodossa. Vaikuttava aine on atsitromysiini. Tämä aine estää bakteerien kasvua.

Useimmissa tapauksissa Zithromax-hoito kestää yhdestä päivästä viiteen päivään, ja vaikutus alkaa muutaman tunnin kuluttua. Jos oireet häviävät nopeasti, on houkuttelevaa lopettaa lääkkeen ottaminen. On kuitenkin tärkeää saattaa hoitokuuri loppuun, jotta kaikki bakteerit saadaan tuhottua.

Hoidon aikana kuulosi ja näkösi voivat väliaikaisesti heikentyä. Saatat myös kokea unettomuutta, huimausta ja hengenahdistusta. Vaikka nämä haittavaikutukset ovat epämiellyttäviä, ne ovat tilapäisiä, etkä kärsi niistä pysyvästi.

Harvinaisissa tapauksissa Zithromax voi aiheuttaa ihottumaa. Koska tämä voi viitata yliherkkyyteen vaikuttavalle aineelle, on suositeltavaa, että näissä tapauksissa otat yhteyttä lääkäriin.

Huomaa: Tätä tuotetta ei saa käyttää, jos olet raskaana tai imetät. Keskustele lääkärisi kanssa.

Atsitromysiini

Kun Pfizerin Zithromax-patentin voimassaolo päättyi, muut valmistajat aloittivat Zithromaxin vaikuttavien aineiden valmistamisen. Atsitromysiini on Zithromaxin geneerinen versio. Toisin sanoen kyseessä on sama lääke, mutta ilman tuotenimeä. Siksi atsitromysiinin vaikutus ja tehokkuus on samanlainen kuin Zithromaxin. Annostus voi kuitenkin olla erilainen. Noudata määrättyä kuuria huolellisesti ja lopeta lääkkeen ottaminen kuurin päätyttyä.

Atsitromysiinia on turvallista käyttää. Haittavaikutukset ovat harvinaisia ja useimmissa tapauksissa vaarattomia. Lääke voi aiheuttaa tilapäistä kuulon heikkenemistä, huimausta, päänsärkyä, ripulia sekä pahoinvointia. Myös ihottuma on yksi mahdollisista haittavaikutuksista, joka voi viitata yliherkkyyteen, ja siitä on keskusteltava lääkärin kanssa.

Huomaa: Tätä tuotetta ei saa käyttää, jos olet raskaana tai imetät. Keskustele lääkärisi kanssa.

Doksisykliini

Doksisykliini on toinen antibiootti, joka voi torjua monia bakteeri-infektioita, myös klamydiaa. Doksisykliiniä on useita eri muotoja: tabletti, sulava tabletti tai kapseli. Joissakin tapauksissa sairaanhoitaja tai lääkäri antaa sen injektiona. Doksisykliiniä esiintyy seuraavissa lääkkeissä: doxy disp, vibramysiini, doksisykliini ja Efracea.

Huomaa: Tätä lääkettä ei saa käyttää, jos olet raskaana tai imetät. Keskustele lääkärisi kanssa.

Klamydia on ikävä tauti, jolla voi olla vakavia seurauksia. Onneksi sitä on helppo hoitaa. Älä kuitenkaan odota liian kauan, vaan toimi välittömästi.

Add to cart