Ihottuma eli ekseema on ihosairaus, jossa iho tulehtuu ja kehon immuunijärjestelmä ylireagoi.
Ekseemoja on kahta pääryhmää:
- Akuutti ekseema: ensin esiintyy punoitusta, turvotusta, kutinaa ja rakkuloita, joissa on nestettä. Sitten rakkulat kuivuvat kuoriksi. Iho alkaa hilseillä ja punoitus häviää.
- Krooninen ekseema: Tässä ekseematyypissä punoitus vähitellen vähenee, mutta iho hilseilee ja paksuuntuu. Rakkulat eivät kuivu. Ihon poimut muuttuvat tavallista karkeammiksi (jäkälöityminen). Karkea iho voi nyt halkeilla ja olla hyvin kivulias.
Näiden ryhmien sisällä on myös erityyppisiä ekseemoja. Lue niistä lisää täältä.
Miten tunnistaa ihottuma?
Lähes kaikille ekseeman muodoille on ominaista punoitus ja kutina. Ihosta tulee myös kuivempi. Tämä johtuu siitä, että iho menettää kosteutta ja sisältää vähemmän öljyä. Tämä pätee myös paikoissa, joissa ei ole ihottumaa. Ekseema kehittyy erityisen hyvin kuivalle iholle. Ekseemassa voi olla vain kuivaa ihoa ja suomuja, jolloin sitä kutsutaan kuivaksi ekseemaksi. Jos siinä on kosteita rakkuloita, sitä kutsutaan maitoruveksi. Seuraavassa luetellaan erilaisia ihottumia ja niiden ominaisuuksia.
Ekseematyypit
Ekseemaa on erilaisia, ja alla näet, mitä eri muotoja on olemassa.
Atooppinen ekseema (perustuslaillinen ekseema).
Syynä on synnynnäinen yliherkkyys. Sairastuneilla on usein perheessään muita allergioita (esim. astma tai heinänuha).
Allerginen kosketusihottuma
Ekseema, joka johtuu suorasta kosketuksesta metallien (nikkeli), villan, kasvien, pesuaineiden tai kemiallisten aineiden (esim. lateksi) kanssa.
Dyshidroottinen ekseema
Pieniä rakkuloita jalkapohjissa ja käsissä. Niitä esiintyy yleensä sormien sivuilla ja kämmenissä. Rakkulat ovat hyvin kutiavia. Tämä ekseema on tavallisinta ihmisillä, jotka ovat herkkiä allergioille, joilla on ollut allerginen kosketusihottuma tai joilla on jalka-allergia. Stressi voi myös laukaista tämän ekseeman.
Seborrooinen ekseema
Tälle tyypille on ominaista rasvainen, kellertävä ja paksu ihottuma, jossa on hilseilyä ja punoitusta. Tätä ekseemaa esiintyy pääasiassa päässä, korvien takana, rinnassa, nenänselässä tai lapaluiden välissä. Kaikki paikat, joissa on paljon talirauhasia. Sitä esiintyy usein vauvoilla (kehtolakki), mutta myös aikuisilla (hilse).
Erythroderma
Tämäntyyppinen ekseema aiheuttaa yleensä pahoinvointia. Koko iho on kireä, kuuma, punainen ja turvonnut. Sinulla on voimakas kutina. Ihon verisuonet laajenevat, jolloin ihon kuivuminen on todennäköisempää, mikä voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan. Sinut on vietävä sairaalaan ja sinua on hoidettava.
Voiko ekseema tarttua?
Ekseema ei ole tarttuva. Sinun ei siis tarvitse pelätä saavasi ekseemaa, jos kosketat jotakuta, jolla on ekseema. Tämä koskee myös uima-altaita. Myöskään ekseemaa sairastavan henkilön kanssa samassa vedessä uiminen ei ole tarttuvaa.
Ekseeman hoito
Valitettavasti ekseemaan ei ole parannuskeinoa. Voit kuitenkin hoitaa oireita ja tehdä niistä siedettävämpiä.
Ulkoisesti:
Voide
Hoida ekseemaasi kosteusvoiteella. Varmista, että voide ei sisällä allergisoivia tuotteita tai ole hajustettu. Esimerkkivoiteena toimii DAB:n kylmävoide kutinaan. Monet voiteet sisältävät rasva-aineita (vaseliinia) ja vaikuttavaa ainetta (kortikosteroideja tai tervaa).
Immunomodulaattoreita sisältävä voide
Tätä voidetta käytetään vasta-aineiden toimittamiseen elimistöön. Lisätutkimuksia tarvitaan.
Pitkän aikavälin turvallisuutta (ihosyöpä) ei voida tällä hetkellä taata.
Vauvaöljy ja shampoo hilseeseen
Vauvan kehtolakki voidaan hoitaa hieromalla vauvan päänahkaa vauvaöljyllä kylvyn yhteydessä. Aikuiset voivat käyttää hilseenestoshampoota.
Valohoito
Tässä hoidossa lääkäri säteilyttää ihoa tietyllä annoksella ultraviolettivaloa. Tämä valo vaimentaa ihon immuunijärjestelmää. Koska ekseema johtuu yliaktiivisesta immuunijärjestelmästä, tämä tukahduttaa ekseemaa.
Sisäisesti:
Tabletit
Nämä voivat olla tulehduskipulääkkeitä, jotka sisältävät kortikosteroideja, mutta myös immunosuppressantteja tai antihistamiineja kutinaa vastaan.
Kuinka ennaltaehkäistä ekseemaa?
Seuraavat vinkit voivat auttaa estämään ekseeman puhkeamisen tai pitämään sen mahdollisimman lievänä:
- Levitä ihollesi hyvä perusvoide (erityisesti suihkun jälkeen).
- Älä käy suihkussa tai kylvyssä liian pitkään tai liian kuumassa.
- Kostuta käsiäsi mahdollisimman vähän ja kuivaa ne hyvin.
- Vältä ärsyttäviä tekijöitä: älä käytä villaa, vältä kosketusta lemmikkieläinten ja pesuaineiden kanssa, käy suihkussa liikunnan jälkeen ja torju pölypunkit.
- Rajoita stressiä harrastamalla riittävästi liikuntaa ja rentoutumalla.
- Vältä naarmuuntumista pitämällä kynnet lyhyinä.
Lue lisää ekseemanhoidosta täältä.