Heinänuhaa on vaikea sivuuttaa keväällä ja kesäisin. Kaikki tuntevat jonkun, joka kärsii heinänuhasta tai kärsii itse heinänuhasta. Heinänuhaa sairastaa yksi kahdeksasta eurooppalaisesta, joten se on hyvin yleistä. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä tarkalleen, mitä heinänuha on ja mitä sille voidaan tehdä. Mikä on heinänuha? Mitä heinänuhasta kärsivä henkilö voi tehdä ja mitä oireita tyypilliseen heinänuhaan liittyy?
Mikä on heinänuha?
Nimeltään heinänuha kuulostaa flunssalta, mutta sitä se ei ole. Flunssalla ei ole itse asiassa mitään tekemistä heinänuhan kanssa, eikä se ole edes taudin oire. Englantilainen lääkäri keksi nimen heinänuha huomattuaan, että ihmiset kärsivät tietynlaisesta kuumeesta syksyisin. Oikeasti heinänuhalla ei ole mitään tekemistä heinän kanssa, vaan kyseessä on allergia. Ymmärtääksemme heinänuhaa kunnolla meidän on ensin tarkasteltava, mitä allergia oikeastaan on. Allergia on elimistön immuunireaktio. Elimistö tunnistaa tietyn aineen (allergeenin), jota ei haluta elimistöön ja jonka elimistö uskoo voivan olla jopa haitallista. Allergeenin ei todellisuudessa useinkaan ole elimistölle haitallista, mutta syystä tai toisesta elimistö voi kokea toisin. Allergioista ja niiden syistä ei tiedetä vieläkään paljon, mutta se on silti vaiva, josta kärsii noin neljäsosaa maailman väestöstä. Immuunijärjestelmällä on tiettyjä reaktioita tunkeutujien torjumiseksi. Nämä reaktiot ovat taudin oireita, joita käsittelemme edellä. Ihmiset voivat olla allergisia eri asioille, kuten heinänuhaa aiheuttavalle siitepölylle. Allerginen voi olla myös esimerkiksi pölypunkeille, kissoille tai ampiaisen pistolle.
Heinänuha on siitepölyallergia. Riippumatta siitä, mistä kasveista, puista tai kukista siitepöly on peräisin, kukin siitepölytyyppi aktivoi elimistön immuunijärjestelmän, joka aiheuttaa allergisia oireita. Useimmissa tapauksissa allergian aiheuttamat oireet muistuttavat flunssaa, mutta tämä voi vaihdella henkilöittäin. Joku voi päästä siitä eroon jo muutaman päivän kuluttua, kun taas toiset voivat kärsiä siitä useita viikkoja. Allergiat ovat tietysti yleisimpiä keväällä ja kesällä, jolloin useimmat kasvit levittävät siitepölyään. Tämä on välttämätöntä kasviston lisääntymisen kannalta.
Heinänuhan oireet
Allergioilla on erilaisia oireita. Yksi tunnetuimmista oireista on usein toistuva aivastelu. Siitepöly kulkeutuu nenään ja ärsyttää limakalvoja. Limakalvot reagoivat tähän aivastelemalla. Limakalvojen ärsytys johtaa myös muihin epämiellyttäviin reaktioihin. Ne aiheuttavat myös kutinaa silmissä. Joillakin se on niin paha, että silmät jopa vetistävät ja ärtyvät. Myös tämä on yleinen heinänuhan oire. Silmien lisäksi heinänuhalle on ominaista myös kurkun, suun ja nenän kutina. Kutinaa ei tulisi raapia. Siitepöly voi vaikuttaa kutinana myös sormissa ja käsissä. Toinen yleinen oire on nuha. Myös siitepölyn aiheuttama ärsytys limakalvoilla voi aiheuttaa nuhaa. Nuha ei kuitenkaan useinkaan kestä yhtä kauan kuin flunssa, sillä flunssan aiheuttaa virus, joka on usein siitepölyä sitkeämpi. Allergisen reaktion vuoksi keho tuottaa enemmän limaa. Lima päätyy myös kurkkuun, mikä aiheuttaa kurkkukipua ja halua yskiä limaa ylös. Myös yskä ja kurkkukipu ovat heinänuhan oireita. Hengenahdistusta esiintyy harvemmin. Koska heinänuha aiheuttaa hengitysteiden tulehduksen, rintakehän tukkoisuutta voi esiintyä. Tämä epämukavuus vaikeuttaa hengittämistä, mikä puolestaan johtaa hengenahdistukseen. Heinänuha voi aiheuttaa joillekin myös väsymyksen oireita. Kehon immuunijärjestelmän käyttäminen vaatii paljon työtä. Tämä riippuu tietysti myös kehon kunnosta, ja vähemmän hyväkuntoisella keholla on vaikeampaa kuin hyväkuntoisemmalla. Vaikka allergioista ei tiedetä paljon, on olemassa monia ratkaisuja heinänuhan hoitoon.
Lääkkeet heinänuhaan
Heinänuhaan voi ottaa erilaisia lääkkeitä. Lääkkeen vahvuus riippuu elimistösi reaktiosta allergiaan ja siitä, kuinka usein kärsit allergiasta. Tarkastelemme erilaisia lääkkeitä ja niiden vaikutuksia kehoosi. Tarkastelemme myös sitä, miksi jotkin lääkkeet voivat olla sinulle hyväksi tai huonoksi.
Desloratadiini
Joillakin ihmisillä on vain vähäisiä allergiaoireita ja he kärsivät niistä vain satunnaisesti. Näille ihmisille desloratadiini on paras ratkaisu. Desloratadiini sisältää antihistamiinia. Nämä estävät histamiinireaktiota. Histamiini on aine, jota vapautuu allergisen reaktion aikana. Histamiini aiheuttaa kutinaa nenässä, kurkussa ja silmissä. Antihistamiini toimii tätä kutinaa aiheuttavaa ainetta vastaan, joten se voi hyvinkin auttaa heinänuhan oireisiin. Antihistamiinit ovat nenäsumutteita tai tabletteja. Lääkettä ei tarvitse ottaa joka päivä, vaan ainoastaan silloin, kun allerginen reaktio on odotettavissa tai jo tapahtunut.
Telfast
Samantyyppinen lääke on Telfast. Telfastin vaikuttavana aineena on fexofenadiini. Vaikuttava aineosa fexofenadiinin estää allergiaoireita ja tulehdusreaktioita, mikä lievittää heinänuhaa ja sen oireita merkittävästi.
Dymista
Sitkeämpään tai pitkäaikeisempaan heinänuhaan on myös olemassa helpostusta, nimittäin tulehduskipulääkkeet. Kutsumme näitä kortikosteroideiksi. Tulehduskipulääkkeiden (flutikasoni) lisäksi Dymista sisältää myös antihistamiinia (atselastiini). Tulehduskipulääkkeet varmistavat, että tulehdus hidastuu ja että solut eivät houkuttele muita soluja. Tämä ehkäisee heinänuhan oireita. Tulehduskipulääkkeitä on käytettävä pitkään, jotta ne pääsevät vaikuttamaan elimistössä. Antihistamiinit puolestaan varmistavat, että heinänuhan oireet vähenevät ja laantuvat ajan myötä.
Heinänuha kuriin vinkkien avulla
Heinänuhaa voidaan myös ennaltaehkäistä. Jos on aurinkoista ja tuulee paljon, voi pysyä sisätiloissa siitepölyn välttämiseksi. Tällöin ikkunat kannattaa pitää kiinni, sillä siitepölyä voi tulla myös ikkunoiden kautta. Vaatteet on kuivattava sisätiloissa, sillä siitepölyä voi päästä myös niihin. Tämä voi aiheuttaa saman allergisen reaktion. Jos heinänuha piinaa, nurmikonleikkuu kannattaa jättää jonkun muun tehtäväksi, sillä ruohonleikkuu vapauttaa paljon siitepölyä. Kun leikkaat ruohoa, siitepölyä voi joutua vaatteisiisi, mutta sitä voi tietysti joutua myös suoraan silmiisi. Ulkona on hyvä käyttää aurinkolaseja. Jos sinun on ehdottomasti mentävä ulos kuumana ja tuulisena päivänä, aurinkolasit voivat pitää suuren osan siitepölystä poissa. Suun ja nenän päälle laitettava maski tai huivi voi myös pitää suuren osan siitepölystä poissa, jolloin reaktio ei ole niin voimakas.