Jos et ole valmis vanhemmuuteen, voit välttää raskauden käyttämällä ehkäisyä. Ehkäisymenetelmiä on monia erilaisia. Monet niistä, kuten kondomit tai kalvot, estävät munasolun hedelmöittymisen. Toisilla pyritään estämään hedelmöittyneen munasolun asettuminen kohtuun. Ehkäisypilleri on yksi jälkimmäisistä.
Kuukautishäiriöiden hoidot
Organon toi ehkäisypillerin Alankomaiden markkinoille ensimmäisen kerran 1960-luvulla. Pilleri kehitettiin alun perin kuukautishäiriöiden hoitoon. Sillä osoittautui kuitenkin olevan tärkeä sivuvaikutus: se tekee sinut tilapäisesti hedelmättömäksi.
Vaikka viranomaiset suhtautuivat epäilevästi ajatukseen pillerin käyttöönotosta ehkäisyvälineenä, sana siitä, että pilleri voi ehkäistä raskautta, levisi nopeasti. Tämän seurauksena lääkäreillä oli vastaanotoillaan suuri määrä naisia, jotka kärsivät kuukautishäiriöistä.
Ajan myötä kuukautiskramppeihin tarkoitettu lääke hyväksyttiin myös ehkäisyvälineeksi. Ehkäisypilleri tuli saataville reseptillä: alkuvuosina lääkemääräys oli kirjoitettava joka kuukausi, mutta vuodesta 1997 lähtien tämä ei ole enää ollut tarpeen Alankomaissa.
Nyt tarvitset reseptin vain, kun haet pillerin apteekista ensimmäistä kertaa. Reseptejä ei enää tarvita uudelleen, mutta ainoastaan pillereitä vaihdettaessa tarvitaan edelleen lääkärintodistus.
Ehkäisypilleri on 99,5999-prosenttisen luotettava, ja se on yksi suosituimmista ehkäisymenetelmistä Suomessa.
Aloita pillerin ottaminen
Jos haluat aloittaa pillerin käytön, ota yhteys lääkäriin. Hän antaa sinulle myös reseptin ensimmäistä käyttöä varten. Huomaa, että pilleri ei ole 100-prosenttisesti tehokas heti. Valmistajien mukaan suurin vaikutus saavutetaan 14 päivän kuluttua pillerin ottamisesta. Tämä tarkoittaa, että sinun on käytettävä myös muuta ehkäisyä, kuten kondomia, ainakin ensimmäisten viikkojen ajan.
Mitkä ovat pillerin eri muodot?
Vaikka ihmiset puhuvat usein vain pillereistä, ei ole olemassa vain yhtä pillerityyppiä. Yleisesti ottaen ehkäisypillereitä on kahta tyyppiä: yhdistelmäehkäisypillereitä ja pelkkiä progestageeniehkäisypillereitä (minipillereitä).
Yhdistelmäpilleri
Yhdistelmäehkäisypilleri on Alankomaissa yleisimmin määrätty ehkäisypilleri. Pilleri sisältää estrogeenia (yleensä etinyyliestradiolia, EE) ja progestiinia. Nämä ovat naisen sukupuolihormoneja. Estrogeenilla on tärkeä rooli kuukautiskierron säätelyssä. Progestiini muistuttaa progesteronia, estää ovulaation ja tekee kohdunkaulan limakalvon läpäisemättömäksi siittiöille.
Yhdistelmäehkäisypillereitä on saatavana eri annoksina, kuten sub-30 ja sub-50. Tässä merkinnässä oleva numero osoittaa, kuinka paljon estrogeenia pilleri sisältää.
Kertakäyttöinen pilleri
Yleisin yhdistelmäehkäisypilleri on yksivaiheinen ehkäisypilleri. Tässä tyypissä jokainen pilleri sisältää saman määrän hormoneja. Pillereitä otetaan 21 päivän ajan, minkä jälkeen on taukoviikko. Kuukautiset tulevat tällä viikolla. Yksivaiheinen pilleri on helpoin käyttää. Ota sitä, kunnes liuska on tyhjä. Haittapuolena on, että tämä pillerimuoto ei ota huomioon kuukautiskierron kulkua.
Kolmivaiheiset ja monivaiheiset pillerit
Kolmivaiheisessa ja monivaiheisessa pillerissä annos ei ole joka päivä sama, vaan se mukautetaan kuukautiskierron kulkuun. Tämän etuna on, että annostus mukautuu paremmin elimistön tarpeisiin. Haittapuolena on kuitenkin se, että tablettien ottamisjärjestys on paljon tärkeämpi. Siksi sinun on oltava varovaisempi ja varmistettava, että otat oikeat pillerit.
Progestiinipillerit
Pelkkää progestageenia sisältävät pillerit, joita kutsutaan myös minipillereiksi, eivät sisällä estrogeenia. Tätä pilleriä käyttävät usein naiset, jotka imettävät tai jotka eivät voi tai halua ottaa estrogeenia muista syistä.
Ehkäisytabletit sukupolvien ajan
Pillereitä on jo nyt monenlaisia. Pillerin kehittäminen ei kuitenkaan ole vielä läheskään valmis. Tutkijat käyttävät paljon aikaa tämän kätevän ehkäisymenetelmän parantamiseen. Tällä hetkellä neljä sukupolvea on jo saatavilla.
Ensimmäinen sukupolvi
Ensimmäisen sukupolven ehkäisypillerit sisältävät 50 mikrogrammaa estrogeenia (EE) ja progestiinia levonorgestreelia. Tämä pilleri oli läpimurto syntyvyyden valvonnassa, ja se otettiin laajalti käyttöön. Muutaman vuoden kuluttua kävi kuitenkin selväksi, että tällä pillerillä oli myös haittoja. Valituksia tuli libidon heikkenemisestä ja väsymyksestä. Mikä vielä pahempaa, ensimmäisen sukupolven ehkäisypillerin ja rintasyövän välille on löydetty yhteys.
Toinen sukupolvi
Kun ensimmäisen sukupolven pillerin sivuvaikutukset tulivat tunnetuksi, otettiin käyttöön toisen sukupolven pilleri. Tämä sisältää pienemmän annoksen estrogeenia (<50 mikrogrammaa EE) ja joskus levonorgestreelia, joskus toista progestiinia.
Kolmas sukupolvi
Vaikka toinen sukupolvi oli merkittävä edistysaskel, sitä seurasi kolmannen sukupolven ehkäisyvalmisteet. Tämä pilleri sisälsi myös alle 50 mikrogrammaa estrogeenia (EE). Progestiineina käytettiin desogestreelia tai gestodeenia. Nämä komponentit korvasivat aiemmat progestiinit.
Neljäs sukupolvi
Neljännen sukupolven pilleri on nyt myös saatavilla. Tämä pilleri sisältää joskus saman estrogeeniannoksen kuin kolmannen sukupolven pilleri, mutta joissakin valmisteissa estrogeeni EE on korvattu estradiolia. Progestiinien osalta neljännen sukupolven pilleri sisältää drospirenonia, dienogestia tai nomegestrolia.
Voiko ehkäisypillereitä vaihtaa?
Joskus ehkäisypilleri voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Voit vaihtaa toiseen pilleriin, joka sisältää eri annoksen hormoneja. Et saa koskaan päättää itse, haluatko vaihtaa pillerisi, vaan sinun on keskusteltava asiasta lääkärisi kanssa. Hän tuntee eri tuotemerkit ja voi määrätä toisen, elimistöllesi paremmin sopivan pillerin. Pilleri vaihdetaan yleensä lopettamisviikon jälkeen.
Mikä pilleri sopii minulle?
On tärkeää kuulla lääkäriäsi, kun valitset ehkäisymenetelmää. Hän tuntee eri ehkäisymenetelmien (joista pilleri on vain yksi) hyvät ja huonot puolet ja voi suositella sinulle parhaiten sopivaa ehkäisymenetelmää. Perhelääkäri varmistaa paitsi raskauden ehkäisemisen myös suojaamisen sukupuolitaudeilta. Koska pilleri ei suojaa sukupuolitauteja vastaan, se sopii erityisen hyvin, jos sinulla on vakituinen kumppani tai jos sinulla on vain vähän seksikontakteja.
Microgynon 30
Microgynon 30 on yleisesti käytetty ehkäisypilleri. Se on yhdistelmäpilleri, joka estää sekä ovulaation että hedelmöittyneen munasolun asettumisen kohdun seinämään. Microgynon on yksi luotettavimmista ehkäisyvälineistä.
Yasmin
Yasmin on myös hyvin suosittu ehkäisypilleri Alankomaissa. Yasmin sisältää estrogeenia etinyyliestradiolia (EE) ja progestiinia drospirenonia. Estrogeeniannos on hieman suurempi kuin mikrogynonin. Yasmin on myös erittäin tehokas raskauden ehkäisyssä.
Microgynon 30:n ja Yasminin välinen ero
Ensisilmäyksellä Microgynon 30 ja Yasmin näyttävät hyvin samankaltaisilta. Molemmat ehkäisypillerit sisältävät 30 mikrogrammaa EE:tä. Ero on progestiinissa: Yasmin sisältää drospirenonia levonogestreelin sijaan. Yasminia käyttävillä naisilla on siis vähemmän painonnousua kuin Microgynonia käyttävillä naisilla. He myös kärsivät vähemmän aknesta ja kuukautiskivuista.
Cerazette
Cerazette on pelkkää progestageenia sisältävä pilleri, joka tunnetaan myös nimellä minipilleri. Tämä pilleri on ollut saatavilla Alankomaissa vuodesta 2000 lähtien. Pilleri ei sisällä estrogeenia, joka on joillekin naisille sopiva vaihtoehto. Cerazettea määrätään usein imettäville naisille, mutta sitä käyttävät myös naiset, jotka kokevat estrogeenistä sivuvaikutuksia.
Cerazette sisältää progestiinia desogestrolia. Tällä aineella on sama vaikutus kuin progesteronilla, ja se estää munasolujen kypsymisen ja ovulaation. Se tekee myös kohdunkaulan vähemmän alttiiksi siittiöille.
Cerazette-minipilleri on yhtä luotettava kuin yhdistelmäpilleri.
Evra laastari
Ehkäisypilleri on otettava joka päivä. Joillekin naisille tämä on vaikeaa. Jos sinulla on myös taipumus unohtaa ottaa pilleri, Evra-laastari on hyvä vaihtoehto. Evra-laastari on suhteellisen uusi ehkäisymenetelmä. Laastari sisältää norelgestromiinia ja etinyyliestradiolia.
Evra-laastari kiinnitetään vaatteiden alle, ja sitä tarvitsee vaihtaa vain kerran viikossa. Voit helposti käydä suihkussa, harrastaa liikuntaa tai uida tämän laastarin kanssa. Evra-laastari on samassa rytmissä kuin ehkäisypilleri: ensimmäisten kolmen viikon ajan laitat uuden laastarin joka viikko, minkä jälkeen sinulla on taukoviikko, jolloin et laita laastaria. Taukoviikon jälkeen alkaa uusi sykli.
Huomaa: Evra-laastarit ovat luotettavia ehkäisyvalmisteita vain alle 90 kiloa painaville naisille.
NuvaRing
Etkö halua ottaa pilleriä joka päivä, mutta haluat luotettavan ehkäisyvälineen? NuvaRing sisältää etonogestreelia ja etinyyliestradiolia. Tämä pehmeä kumirengas työnnetään emättimeen, jonka jälkeen se vapauttaa hitaasti vaikuttavia aineita verenkiertoon kuukauden ajan. Koska se vapauttaa elimistöön päivittäin suunnilleen saman määrän hormoneja kuin ehkäisypilleri, sen vaikutus on jokseenkin samanlainen.
NuvaRing laitetaan paikoilleen taukoviikon jälkeen ja jätetään paikoilleen seuraavaan taukoviikkoon asti. Tämä tarkoittaa, että olet suojattu raskaudelta kokonaisen kuukauden ajan.