Akne – kerromme siitä kaiken

Finnit, kukapa ei olisi kokenut niitä? Ne ovat jokaisen teini-ikäisen vitsaus, mutta niitä voi esiintyä myös vanhemmalla iällä. Vaikka kaikki kärsivät niistä, ne aiheuttavat paljon häpeää ja itseluottamuksen menetystä.

Mikä on akne?

Akne on hyvin yleinen ongelma. Koska sitä esiintyy pääasiassa murrosiässä, sitä on kutsuttu myös teiniakneksi. Lähes kaikki kärsivät ärsyttävistä näppylöistä murrosiässä, mutta jotkut kärsivät niistä enemmän kuin toiset. Näppylät näkyvät parhaiten kasvoissa, mutta aknea voi esiintyä myös esimerkiksi selässä, rinnassa ja hartioissa.

Akne on yleensä vahvempaa pojilla. Myös tytöt voivat kärsiä näppylöistä jo nuoressa iässä, mutta heillä akneongelmat ovat yleensä paljon vähäisempiä. Ongelmat ilmenevät pahimmillaan 15–25-vuotiaana, mutta sen jälkeen iho yleensä rauhoittuu. Äärimmäisen vaikea akne voi aiheuttaa ihon puhkeamista ja karheutta.

Aknea voi esiintyä myös myöhemmällä iällä, mutta ei ole silloin yhtä voimakasta.

Mikä aknea aiheuttaa?

Vaikka akne on oikeastaan yleisnimitys erityyppisille iho-ongelmille, se johtuu suurelta osin liiallisesta talintuotannosta. Murrosiän aikana hormonitasot muuttuvat. Miesten sukupuolihormoni stimuloi tätä talintuotantoa.

Normaalisti iho puhdistaa itse itsensä. Kuolleet ihosolut ja muu kuona poistuu luonnollisesti. Ylimääräinen tali kuitenkin haittaa tätä prosessia. Ihosolut jäävät kiinni ja aiheuttavat näppylöitä tai mustapäitä (joita kutsutaan myös komedoiksi).

Ennakkokäsitykset aknesta

Jotkut väittävät, että akne johtuu huonosta henkilökohtaisesta hygieniasta. Näin ei kuitenkaan ole. Akne ei johdu siitä, ettei peseydy tarpeeksi tai hikoilee liikaa. Ruoka, makeiset ja tupakointi eivät myöskään aiheuta aknea. Ja ei, itsetyydytys ei myöskään aiheuta aknea.

Auringonvalo ei auta

Yleinen vanhan mallin hoito on auringonvalo. Auringonvalon on tarkoitus kuivattaa ja vähentää näppylöitä. Näin ei kuitenkaan ole. Auringonvalon ainoa myönteinen vaikutus on se, että se tummentaa ihoa, jolloin näppylät eivät näy niin hyvin. Se ei kuitenkaan vähennä aknea. Lisäksi auringonvalo ja korkea ilmankosteus voivat pahentaa tilannetta.

Onko akne vaarallista?

Akne itsessään on vaaraton. Useimmissa tapauksissa akne häviää itsestään. Mutta koska näppylät ovat kasvoilla, ne ovat tuhoisia itsetunnolle. Aknea potevat tuntevat itsensä usein rumiksi. Akne voi siis olla suuri psykologinen taakka. Tämän vuoksi hoito voi olla tärkeää, erityisesti vaikean aknen kohdalla.

Miten ehkäistä aknea

Valitettavasti aknen syytä ei voida poistaa. Loppujen lopuksi hormoneja ja geneettisiä alttiuksia ei voi muuttaa, joten liiallista talintuotantoa ei voi vähentää. On kuitenkin mahdollista vähentää näppylöiden esiintymistä hyvällä itsehoidolla.

Tehokas ihonpuhdistus

Akne ei johdu riittämättömästä pesusta. Ihon päivittäinen pesu voi kuitenkin vähentää vaikutuksia (näppylöitä). Pese ihosi hellävaraisesti erityisvoiteella. Älä käytä saippuaa, sillä se vahingoittaa ihoa. Ole myös lempeä itsellesi ja pese pehmeällä liinalla. Kova hankaus aiheuttaa pieniä haavoja, joita bakteerit rakastavat, mikä puolestaan johtaa uusien näppylöiden syntymiseen.

Ole varovainen geelin kanssa

Jos kärsit näppylöistä, on parasta olla käyttämättä geeliä tai hiuslakkaa. Nämä tuotteet tukkivat huokoset ja antavat bakteereille vapaat kädet.

Vaihda ehkäisyvälineitä

Jotkut ehkäisypillereitä käyttävät tytöt ja naiset voivat hyötyä erityyppisestä ehkäisystä. Tämä johtuu siitä, että kaikki ehkäisypillerit eivät ole samanlaisia. Jotkin ehkäisypillerit sisältävät vaikuttavaa ainetta, joka auttaa vähentämään aknea. Voit lukea tästä lisää ehkäisypillereitä käsittelevältä sivulta.

Miten aknea hoidetaan?

Tärkeintä on huolehtia itsestäsi. Jatka vain pesua tavalliseen tapaan. Ei ole hyvä raapia näppylöitä tai puristaa niitä. Tämä voi johtaa uusien näppylöiden muodostumiseen. Vain avoimet mustapäät voidaan puristaa. Älä tee sitä kynsilläsi, vaan sormen sivuilla. Voit myös ostaa apteekista komeedonipuristimen. Se on pieni lusikka, jossa on reikä keskellä.

Marketeissa on saatavilla monia aknelääkkeitä. Clearasil on tunnettu ja laajalti käytetty tuotemerkki. Clearasililla on pääasiassa puhdistava vaikutus, se poistaa talia iholta, jolloin tulehdus (ja siten näppylät) vähenevät. Toinen ilman lääkärin reseptiä saatavilla oleva lääke on bentsoyyliperoksidi. Tätä tuotetta myydään 5-prosenttisena geelinä. Bentsoyyliperoksidi estää tulehdusta, tappaa bakteereja ja ehkäisee ihon paksuuntumista. Voit käyttää sitä päivittäin.

Nämä tuotteet ovat erityisen tehokkaita aknen lievempiin muotoihin. Jos huomaat, että nämä keinot eivät auta, voi olla hyvä ajatus käydä lääkärissä.

Lääkkeet akneen

Lääkäri voi suositella erilaisia keinoja aknen torjumiseksi. Mainitsemme joitakin niistä jäljempänä. Keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin käytät mitään näistä lääkkeistä, sillä joillakin lääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia. Näiden tuotteiden käyttöä ei suositella raskauden aikana tai jos yrität saada lapsia. Näitä tuotteita ei myöskään pidä käyttää, jos imetät.

Differin

Differin on saatavana eri muodoissa, nimittäin geelinä ja voiteena. Tuote levitetään suoraan iholle pesun jälkeen. Tuotetta ei käytetä vain näppylöiden torjuntaan, vaan myös muuhun ihonhoitoon. Sitä käytetään esimerkiksi parantamaan arpia ja vähentämään ihon virheitä.

Differinin vaikuttava aine on adapaleeni. Tämä aine on retinoidi, joka vähentää talintuotantoa. Siksi se auttaa ehkäisemään ihotulehduksia ja -ärsytystä. Se stimuloi myös uusien ihosolujen tuotantoa, mikä tekee ihosta terveemmän. Differin tehoaa pääasiassa lievään tai keskivaikeaan akneen.

Lääkkeellä on kuitenkin sivuvaikutuksia. Joissakin tapauksissa se voi johtaa ihon kuivumiseen. Se voi myös aiheuttaa kutinaa ja jättää iholle punaisia laikkuja.

Duac aknegeeli

Duac on saatavana myös reseptillä. Tämä valkoisesta vaaleankeltaiseen vaihteleva geeli on erityisen tehokas lievään tai keskivaikeaan akneen. Duacia käytetään levittämällä sitä iholle ohueksi kerrokseksi ihon pesun ja kuivaamisen jälkeen (varovasti). Varo, ettei geeliä pääse silmiin. Kosketusta suuhun, huuliin ja nenän sisäpuolelle on myös vältettävä.

Kun aloitat Duac-aknegeelin käytön, tuote ei ehkä aluksi tunnu toimivan. Itse asiassa iho hilseilee ja punoittaa enemmän ensimmäisten viikkojen aikana. Tämä on ärsyttävää, mutta se on merkki siitä, että lääke toimii. Voit vähentää haittavaikutuksia käyttämällä kosteusvoidetta. Muista käyttää Duac-aknegeeliä kerran päivässä ja kosteusvoidetta kahdesti päivässä.

Oksitetrasykliini

Jos kyseessä on todella vaikea akne, voit valita oksitetrasykliinihoidon. Tämä on laajakirjoinen antibiootti. Tämä tarkoittaa, että se torjuu monenlaisia bakteereja. Oksitetrasykliiniä voidaan siis käyttää monien eri sairauksien hoitoon. On kuitenkin olemassa vaara, että bakteerit kehittävät antibioottiresistenssin, jolloin lääke menettää tehonsa. Näin on jo tapahtunut monien bakteerien kohdalla, sillä oksitetrasykliiniä on käytetty laajalti sen jälkeen, kun se keksittiin vuonna 1950.

Tällä hetkellä oksitetrasykliiniä käytetään keuhkokuumeen, rintatulehdusten, silmätulehdusten ja klamydian hoitoon. Lääkärit epäröivät määrätä tätä lääkettä vähemmän uhkaaviin sairauksiin, kuten akneen, jotta sen teho ei heikentyisi.

Joissakin tapauksissa oksitetrasykliini on kuitenkin ratkaisu vakaviin akne-tapauksiin. Se tappaa näppylöitä aiheuttavat bakteerit.

Oksitetrasykliinihoito

On olemassa sekä suun kautta otettavia että geelihoitoja.

Oksitetetrasykliinin suun kautta annettava aknen hoito kestää kuudesta kahdeksaan viikkoa. Tänä aikana otat yhden tabletin päivässä. Geelit ja voiteet vaikuttavat vain sillä alueella, johon niitä levitetään, mutta oksitetrasykliini leviää koko kehoon. Sen vuoksi munuaisissa, maksassa, pernassa ja keuhkoissa mitataan suuria pitoisuuksia, kun sitä käytetään. On olemassa myös vaihtoehtoja, joita voidaan käyttää paikallisesti, mutta ne eivät toimi paremmin kuin suun kautta otettava vaihtoehto.

Aknen hoitaminen antibioottigeelillä on erityisen tehokasta näppylöihin, joissa on keltaisia päitä. Levitä geeliä ihollesi aamulla.

Usein oksitetrasykliini yhdistetään bezoyyliperoksidiin tai retinoidiin, kuten Differiniin. Jos antibiootti otetaan aamulla, käytä näitä lääkkeitä illalla.

Yleinen mutta vaaraton

On siis useita tapoja torjua aknea. Muista kuitenkin, että aknea ei tarvitse hävetä, vaikka se olisikin yleistä. Tärkeintä on muistaa, että akne ei ole vaarallinen, vaikka se onkin kiusallista. Ei myöskään ole sinun vikasi, että podet aknea.

Onko sinulla psyykkisiä ongelmia aknen kanssa? Puhu tutun ja luotettavan henkilön kanssa. Se voi olla ystävä, perheenjäsen tai lääkäri.

Add to cart